EndomeTRIO – Alice, Emma, Era. Mit jelentenek ezek a nevek?? Hogyan segíthetnek a gyermekáldásban?

Articoli 23. július, 2019

A meddőséget egy sor különböző tényező okozhatja. De tudta-e, hogy az egyik ok, amely gátolja a fogantatást, a méh közegének kedvezőtlen feltételeiben rejlik?  Hogy léteznek vizsgálatok, amelyek képesek kiértékelni a méh belső közegének állapotát és ezzel egyidejűleg segítségükkel meghatározható az embrió beültetésének optimális időpontja?

Mi az az endometrium?

Az endometrium a méh belsejét borító nyálkahártya, amelybe a megtermékenyített petesejt beágyazódik. Az endometrium, vagyis méhnyálkahártya, a méhüreg falának legbelső része, tehát a sikeres teherbeesés kulcsfontosságú tényezője. A méhnyálkahártya állapotát leggyakrabban ultrahanggal vizsgálják, de ezzel a módszerrel csak a vastagságát és struktúráját lehet kiértékelni,  viszont fontos a bakteriális flóra (mikrobiom) és az ún. implantációs ablak, vagyis  az embrió beültetésére alkalmas  időpont meghatározása is.

A női test hormonális egyensúlyának felborulása (ösztrogéndominancia a progeszteronnal szemben) következtében  megtörténhet, hogy a méhnyálkahártya a  méhen kívül is felépül. Ebben az esetben az úgynevezett endometriózis kórképről beszélünk.

A méhben található baktériumok gátolhatják az embrió beágyazódását.

A méhnyálkahártya kiegyensúlyozott baktériumszintje fontos a sikeres embrió–beültetés szempontjából.  Ha a méhben patogén baktériumok vannak, ez az egyensúly felborulhat.  Az ALICE (Analysis of Infectious Chronic Endometritis) nevet viselő teszt felderíti eme heveny gyulladásokat okozó baktériumok jelenlétét. Ezek a gyulladások a meddő páciensek 30 %-nál kimutathatók és az ismételt vetélések egyik faktora is lehet. A megfelelő terápia megválasztásával viszont ez az állapot sikeresen kezelhető.

A méhnyálkahártyából vett minta Új Generációs Szekvenálási (NGS) technika segítségével történő elemzésével a meddőséget okozó más baktériumok is kimutathatók. A méhnyálkahártya összetételének teljes körű áttekintését az EMMA (Endometrial Microbiome Metagenomic Analysis) vizsgálat szolgálja.  Abban az esetben, ha a baktériumok jelenléte nem optimális, javaslatot tesz antibiotikumos vagy probiotikumos kezelésre. Az EMMA teszt magában foglalja az ALICE vizsgálatot is.

Eljött-e a megfelelő idő az embrió beültetésére?

Az ismételten sikertelen embrió transzfer úgy testileg, mint lelkileg megterhelő lehet a nő számára. Annak ellenére, hogy a pár egy sor vizsgálatot keresztülment és embriójuk a preimplantációs genetikai teszt  eredményei alapján alkalmas a méhbe történő beültetésre, nem biztos, hogy a méhnyálkahártya is készen áll a transzferre.

Az implantációs ablak egy rövid és pontos periódus, amikor a méhnyálkahártya be tudja fogadni az embriót. Ennek meghatározását az ERA (Endometrial Receptivity Analysis) vizsgálat szolgálja, amely eredményei a megfelelő hormonális előkészítés és annak időtartama megállapításához is alapot nyújtanak. Eme technika alkalmazásával azoknál a pácienseknél, akiknél az implantáció (beágyazódás) ismételten sikertelen volt, 73 %-os eredményesség (Implantation Rate) érhető el.