További kezeléseredményesség növelő eljárások

Étrend

A Hagyományos kínai orvoslás elméleti alapja a Jin-jang és az 5 elem rendszere. A HKO szerint minden szervben ezen elemek egyike jellemzőbben dominál (Föld – lép, Víz – vesék, Fa – máj, Fém – tüdők, Tűz – szív). Ezek az elemek, tehát a szervek is kölcsönösen hatnak egymásra, és ha az egyik elveszíti egyensúlyát, ezzel negatívan befolyásolhatja a többi szervet is. A meddőség egyik leggyakoribb oka a nőknél a vese-meridián (Víz elem) elégtelensége (kimerültsége). Ahhoz, hogy szervezetünkben minden rendben működjön, az energiacsatornák (meridiánok) átjárhatóságára van szükség. Ha például nem működik helyesen a máj, a vesék ezt megsínylik, és ez meddőséghez vezethet. A megfelelően megválasztott étrend növelheti a teherbe esés esélyét.

Étrend és meddőség

Az embrió beágyazódásának ismételt sikertelensége mögött gyakran a túl vékony méhnyálkahártya áll. Ennek több oka lehet, de a keleti medicina például ezt a meddőségi tényezőt az „alsó Melegítő hideg és nedves” voltával magyarázza.

A szervezetünkbe nagy mértékben belső nedvességet hozó és az emésztést befolyásoló élelmiszerek közé tartoznak az édességek, fehér péksütemények, tehéntej-termékek, rántott ételek, édes italok, tömény alkohol, stb. A búza és a pasztőrözött tej szélsőséges nyákosodáshoz vezet, hűti a szervezetet és ez kihat a kismedence közegére is. Ez az állapot néhány nőnél az embrió ismételt visszautasításában jelenhet meg tüntetőleg. Az emésztés megfelelő működéséhez egyensúlyba kell hozni a lépet (Föld elem).

A lépet és az emésztést erősítő élelmiszerek közé tartoznak a gabonafélék és a hüvelyesek, fahéj, gyömbér, édesgyökér, főtt vagy párolt csirkehús, halak, sárgarépa, tök, stb., mivel ezek az élelmiszerek energiadúsak és vértáplálók.

Nem szükséges a lépet terhelő élelmiszerek teljes elhagyása, de étkezzen okosan. Télen fogyasszon több húst, így „fűtve” a szervezetét, ellenben nyáron inkább a zöldségeket és a gyümölcsöket részesítse előnyben, amelyek kiválóan hűtik a szervezetet. A gyümölcsök és zöldségek közül jobban a helyi termelésűeket válassza, de télen a nyers zöldséget próbálja teljesen mellőzni. Ha ez rendbe jön, a kismedence közegében is változásra kerül sor, és javul majd a teherbeesés esélye is.

Miben rejlik az étrendmódosítás?

Nem arról van szó, hogy a nő diétázzon – az étrendmódosításnak a célja a test optimális állapotának elérése. Az étkezés legyen öröm számunkra.

Nyugati világunkban nagyon sok nő változtatta meg étrendjét, temérdek nyers gyümölcsöt és zöldséget bevonva, joghurtot és zabpelyhet reggelizve és mindezt frissen facsart gyümölcs– vagy zöldséglével leöblítve. A kínai orvoslás szerint ez nem minden embernek tesz jót és az étrend kialakításában a földrajzi övezetek is nagy szerepet játszanak.

Milyen elveket kellene betartanunk?

  • a meleg reggeli (pl. köleskása) – ha lehet, naponta azonos órában – kiválóan erősíti a lépet és beindítja a napját
  • ebédre ne habozzon elkészíteni egy könnyű, teljes kiőrlésű rizsből és zöldséggel, sárgarépával körített párolt húsból álló ételt 
  • a tofu vagy egy zsíros halfajta, gomba, gőzben párolt zöldség – ideális vacsorakombináció
  • étkezzen a keleti orvoslás által javasolt Öt elem szerinti táplálkozás elveinek betartásával
  • csökkentse a nyers zöldségek fogyasztását (főleg az uborkát és a paradicsomot), elsősorban a téli hónapokban
  • télen csak enyhén hőkezelt zöldséget fogyasszon
  • jelentékenyen csökkentse a búzából készült termékek fogyasztását és helyettesítse ezeket egészségesebb gabonafélékkel
  • ne fogyasszon pasztőrözött tehéntejet – helyettesítse igazoltan megbízható eredetű nem pasztőrözött tejjel vagy pasztörizálatlan sajtokkal, illetve kecske- vagy juhtejjel
  • mellőzze az édes italokat és iktasson be étrendjébe több vizet és szükség szerinti gyógynövényteát

Csi-kung torna

A csikung mint hagyományos kínai torna, gyógyító módszer vagy életerő gyakorlás már több mint 6000 éve létezik. A HKO szerint az életerő – a csi – a vesékben található és a kung ennek az energiának a befogadását biztosító képesség. Ez a torna pótolja, harmonizálja és fejleszti ezt a belső életerőt, regenerálja a testet és a lelket, visszaállítja a belső szervek helyes működését. Ha bármely szerv működésében zavar keletkezik, ez negatív hatással lehet a termékenységre.

A csikungot mély légzés és lassú gyakorlatok jellemzik, ami fel tudja oldani a testben felhalmozódott stresszt és feszültséget. A rendszeresen elvégzett csikung felszabadítja az érzelmeket, megnyugtatja a szellemünket, biztosítja a gerinc- és az egész testtartás javulását – jótékonyan hat egészségi állapotunkra.

Mojžíšová szerinti torna

Ludmila Mojžíšová, rehabilitációs nővér tornagyakorlatai alkalmazhatók a mesterséges megtermékenyítés sikerességének támogatására, de jótékony hatásai miatt más egészségi állapotra irányuló terápia keretén belül is.

A medencefenék izmainak feszültsége a kismedence metabolizmusának romlásához vezethet, ami fájdalmas vagy rendszertelen menstruációban nyilvánul meg. Ez a torna a törzs izomcsoportjainak megerősítését célozza meg, javítja a gerinc és a medencefenék dinamikáját, enyhíti a hátfájások intenzitását. Az egyes gyakorlatokat izmai fokozatos bevonásával végezze el, soha ne lendültből vagy fájdalom ellenére. A Mojžíšová szerinti torna a kismedence izmainak reflexív befolyásolásával el tudja hárítani a funkciós sterilitás néhány fajtáját.

Mit biztosítunk Önnek

Tudja meg, mi mindent tehetünk meg Önért! További szolgáltatásaink itt.

Meddőségkezelés

Fényt derítünk meddősége okára és megtaláljuk az optimális kezelést, amely biztosítja majd vágya teljesülését.

Genetika

Növelje az egészséges fogantatás esélyét. Csúcstechnológiával felszerelt reprodukciós génlaboratórium várja Önt.

Alternatív gyógymód

A problémákat átfogóan megoldjuk. Ezért alternatív kezelési módszereket is kínálunk, amelyek növelik a terhesek esélyét.

Béranyaság – dajkaanyaság

Ott leszünk Ön mellett a pótanyaság - amikor a biológiai szülők embrióját pótanya hordja ki - minden lépésénél.

Nem kötelező erejű konzultáció