PGT-M: Monogénes betegségek

A monogénesen öröklődő betegségek preimplantációs tesztelése (PGT-M) – korábban preimplantációs genetikai diagnosztika (PGD) – olyan pároknak ajánlott, akiknél bizonyítottan magas kockázat áll fenn arra, hogy az utódjukra súlyos genetikai rendellenességet örökítsenek át, amelyet a szülők egyik génjének rendellenessége okoz.

Mi az a PGT-M?

A monogénesen öröklődő betegségek preimplantációs tesztelése (PGT-M) egy olyan eljárás, amely lehetővé teszi egy konkrét genetikai terhelés nélküli, „egészséges” embrió kiválasztását. Az eljárás jellemzően csak a mesterséges megtermékenyítés módszereihez kapcsolható, és az embrió kiválasztására még az anyaméhbe ültetés előtt sor kerül. Az eljárás fő előnye, hogy a magzatra nem örökül át genetikai rendellenesség, ezért a párnak később nem kell szembesülnie a mesterséges terhesség-megszakítás szükségességével, ami a gyakorlatban etikai és pszichikai teher a pár részére, de kockázatos a nő egészsége szempontjából is. A terhesség mesterséges megszakítása negatívan befolyásolhatja a későbbi teherbeesés valószínűségét is.

Monogénesen öröklődő betegségek

A tudományos adatbázisokban több mint 5 000 ritka öröklődő betegséget említenek, amelyek a preimplantációs tesztelés segítségével nagy valószínűséggel azonosíthatók. A monogénesen öröklődő betegségeket egy gén meghibásodása okoz.

Melyek a leggyakrabban előforduló ritka betegségtípusok?

Ha a ritka betegségeket az öröklődés típusa szerint kellene egyszerűen ismertetnünk, ezeket három fő csoportba oszthatnánk:

 • recesszív módon öröklődő
 • domináns módon öröklődő 
 • nemi kromoszómához kötött öröklődés

Az egyes csoportoknál különböző mértékű az utódra történő átörökítés kockázata, és a beültetésre kiválasztott embrióra is más-más kritériumok érvényesek.

Földrajzi zónánkban a leggyakoribb ritka öröklődő betegségek a következők:

 • cisztás fibrózis
 • spinális izomatrófia
 • metabolikus zavarok
 • neurofibromatóza
 • Marfan szindróma
 • Huntington-kór
 • familiáris hypercholesterinaemia
 • törékeny X szindróma
 • izomdisztrófia szindróma

Továbbá genetikai diszpozíció daganatos betegségek kialakulására pl. BRCA1 és BRCA2.

Milyen betegségeket tudunk kizárni?

A REPROMEDA meddőségi központ genetikai laboratóriumában olyan szakértőcsapat dolgozik, akik a preimplantációs genetikai diagnosztika segítségével gyakorlatilag képesek szinte minden ritka öröklődő betegséget kizárni.

Nem ismerjük a határokat és készek vagyunk legyőzni az összes akadályt. Minden család genetikai terheltsége specifikus, ezért minden családnál az optimális, egyedi megoldást keressük.

Hogyan tudják meg a partnerek, hogy családjukat valamilyen öröklődő betegségre való hajlam terheli?

Sajnos a partnerek leggyakrabban úgy értesülnek a családban előforduló genetikai terheltségről, hogy gyermeket nemzenek, amelynél kialakul az öröklődő jellegű súlyos betegség.

Jobb esetben az egyik vagy a másik fél már előtte tudomást szerzett a terheltségről amikor a genetikai vizsgálatokra megelőző intézkedésként kerül sor a család más tagjának megbetegedése okán, például az ún. prediktív panel eljárással, stb.

A PGT-M alapelve

Az eljárás lehetővé teszi a fejlődési rendellenességek vagy öröklődő betegségek diagnosztizálását még az embrió anyaméhbe ültetése előtt. Jelenleg ez az egyetlen olyan módszer, amely még a terhesség kialakulása előtt nemcsak kizárja egy fogyatékos gyermek nemzését, de olyan embrió kiválasztását teszi lehetővé, amely a vizsgált betegségben nem fog szenvedni. A PGT-M a genetikailag terhelt családok esetében az egyetlen megbízható eljárás, amely ki tudja zárni egy konkrét genetikai terhelés átörökítését a következő nemzedékre.

A PGT-M menete

PGT-M előtt…

Minden pár, mielőtt részt vesz a mesterséges megtermékenyítési programban, egy sor különböző vizsgálaton esik át.  A klinikai szakorvos teljes körű diagnosztizálást végez és ez alapján készíti el a női partnernek leginkább megfelelő stimulációs protokollt, meghatározza az IVF ciklus keretén belül alkalmazandó konkrét módszereket és eljárásokat. Ha az eredmény szerint a párnál szükségesnek mutatkozik az embrió preimplantációs vizsgálata, a pár konzultáción vesz részt a preimplantációs tesztelésre specializálódó klinikai genetikusunkkal. A partnerek minden szükséges információt megkapnak a sikeres kezelés érdekében, és lehetőségük nyílik ismételten is konzultálni specialistáinkkal.

A PGT-M sikeres menetének alapfeltételei

Általánosan elmondható, hogy megfelelő mennyiségű embrióra van szükség. Számolni kell ugyanis azzal, hogy az embriók bizonyos részét ki kell majd zárni az öröklődő betegségekre való hajlamosság kimutatása okán. Ha egy ciklusban nem sikerül egy egészséges embrió megleléséhez szükséges mennyiségű embriót kinyerni, az embriók lefagyaszthatók, és a következő ciklusban újra megismételhető a stimuláció, a petesejt leszívás és a megtermékenyítés. A vizsgálatba ezeket a két ciklusból nyert embriókat közösen vonjuk be. Ezt a folyamatot nevezzük „gyűjtő” ciklusnak. Ezzel az eljárással sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy találunk egy egészséges embriót és nem utolsó sorban a pár költségeit is csökkentjük.

A PGT-M eljárás folyamata

A PGT-M eljárás folyamán a nő stimulációja után kinyert petesejteket megtermékenyítjük, és ötnapos tenyésztés után a fejlődő embriókból mikromanipulátor segítségével kb. 7 sejtből álló csoportmintát veszünk. Ez az eljárás nem jelent semmiféle veszélyt vagy kockázatot a magzatra nézve.

Vizsgálati anyag

Az elemzéshez leggyakrabban használt anyagok:

 • blasztocisztából nyert sejtcsoport (5 vagy 6 napos embrió) – ún.  trofectoderm
 • háromnapos embrió sejt – blasztoméra
 • sarki testek – polociták

Jelenleg a trend a blasztociszták vizsgálata. Ez lehetővé teszi a későbbi magzat komplett genomjának elbírálását (az anyai és apai részlegeket is).

A DNS sejtminták ez után az embrió génösszetételének meghatározását szolgálják. Tehát 100 %-ot megközelítő biztonsággal képesek vagyunk kimondani, hogy a vizsgált embrió vagy egészséges, vagy betegség-hordozó, vagy genetikailag terhelt, ami a betegség későbbi kialakulását eredményezi majd.

Az ilyen eljárással vizsgált és egészségesnek kiértékelt embriót ültetjük be az anya méhébe. Amennyiben több transzferre alkalmas embriót találunk, ezek a jó minőségű embriók kockázatmentesen lefagyaszthatók és tárolhatók folyékony nitrogénben. A lefagyasztott embriók a későbbiekben újra felhasználhatók akár ismételt transzfer esetében, akár ha a jövőben a pár szeretne még gyermeket.

Az embrió transzfer menete

Háromnapos embriók vizsgálata esetében a beültetés leggyakrabban az 5. napon történik.

Mivel azonban egyre jobban előtérbe kerül a blasztocisztákból nyert sejtek vizsgálata, a blasztociszták transzferje lehet a 6. napon, vagy vitrifikálhatók (nagyon biztonságos és hatékony modern fagyasztási eljárás) is, és a következő ciklusban ültethetők be.

A stimulált ciklusban a nyálkahártya vastagsága nem ér el kiváló értékeket, ezért jobb megoldás a vitrifikáció és a transzfer elvégzése egy későbbi ciklusban. Bizonyított, hogy ez az eljárás főleg az előrehaladottabb korú nőknél növeli a beágyazódás és a magzat kihordásának valószínűségét.

Mennyibe kerül a PGT-M?

Nagy előny a genetikai kockázatot hordozó párok részére, hogy a preimplantációs tesztelést az egészségbiztosító téríti. Ha PGT-M vizsgálatra kerül sor, az eljárás a beteg részéről költségmentes.

IVF/PGT-M ciklus esetében a párokat az IVF-vel kapcsolatos költségek terhelik. Ide tartozik például a sperma injektálása a petesejtbe (ICSI), az embriók meghosszabbított tenyésztése, az embriók krioprezerválása és a több petesejt kinyerését biztosító hormonkezeléshez szükséges gyógyszerek térítése. Ez a folyamat Csehország minden klinikáján azonos.

További információkért és részletekért forduljon szakértőinkhez.

Miért éppen a Repromedában végeztessük el a PGD-t?

A Repromeda klinikán már 2004-től foglalkozunk ritka öröklődő betegségek preimplantációs genetikai diagnosztikájával, tehát a cseh meddőségi klinikák közül mi alkalmazzuk ezt az eljárást a leghosszabb ideje. A diagnosztizálás és a kezelés folyamán igyekszünk a PGD területén felhalmozott tapasztalatainkat és ismereteinket összhangba hozni a beteg kéréseivel és elképzeléseivel.

Közép-Európában elsőként vezettük be a mindennapos gyakorlatba a korszakalkotó Karyomapping módszert.

Karyomapping

A Karyomapping az embrió genetikai elemzésének egy teljesen új technológiája, amelynek köszönhetően megakadályozható a genetikai terhelés átörökítése a következő nemzedékre. Ez érvényes olyan párokra, akiknél a betegséghordozás mindkét partnernél kimutatható, de olyan személyeknél is, akiknél valamilyen öröklődő betegség már kialakult.

Hogyan működik a Karyomapping?

Először vérvétellel nyerünk referenciát az anyától, apától és egy olyan közeli családtagtól, akiről tudjuk, hogy az adott betegségben szenved vagy ellenkezőleg, egészséges (a monitorozott betegség tekintetében). Az esetek többségében ez a közeli rokon az adott pár megbetegedést mutató gyermeke. A hozzátartozó vérmintáját ezután „referenciamintának” nevezzük és jelöljük meg.

A karyomapping technikával megvizsgálhatók az emberi sejtekben található génhordozó DNS-t alkotó kromoszómák és proteinek. A karyomapping technikával a szülők és egy referenciaminta kromoszómáit lehet megvizsgálni mintegy 300 000 ponton. Ezzel az eljárással pontosan meghatározható a mutált gént hordozó kromoszóma „DNS-profilja”. Ezután következik az embriók vizsgálata, melynek célja a mutációt hordozó embriók nagy biztonságú azonosítása és kizárása a beültetésre kerülők közül.

Amennyiben nem kerül azonosításra a mutációval kapcsolatos DNS-profil, elmondható, hogy az embrió mutáció nélküli normál génmásolatot örökölt, és az adott betegség tekintetében egészségesnek kellene lennie. Az ilyen embriók megfelelőnek tekinthetők az anya méhébe való beültetésre.

Miben különbözik a karyomapping a többi PGT-M eljárástól?

Leegyszerűsített és gyors

A partnerek DNS-én kívül nem szükséges a többi családtag DNS vizsgálata. Elég egy betegséggel érintett családtag (gyermek, esetlegesen más közeli hozzátartozó) DNS mintája, és néhány esetben csak a szülők DNS mintája is elegendő.

Megoldás az öröklődő daganatos betegségek továbbörökítésében is

Ez a módszer nem csak a monogénes betegségeket okozó mutáció azonosítására alkalmas, de képes detektálni az öröklődő daganatos betegségeket okozó mutációt is, mint pl. a BRCA1 és BRCA2 gének mutációját.

Kettő egyben

A kariomapping technika keretén belül elvégzett vizsgálatoknál ugyanazon mintából automatikusan információt nyerhetünk az összes kromoszóma  aneuploidiáiról is (PGT-A). A beültetéshez csak egészséges és helyes kromoszómaszámmal rendelkező embriókat választunk ki, ami növeli a teherbeesés valószínűségét és ezzel egyidejűleg kizárja egy nem megfelelő kromoszómaszám okozta fejlődési rendellenességgel terhelt gyermek fogantatását  (Down-szindróma,  Edward-szindróma, stb.).

Javaslatunk

A monogénesen öröklődő betegségek preimplantációs genetikai tesztelése sem garantálja azt, hogy a születendő gyermek teljesen egészséges lesz, de ki tudja zárni egy konkrét genetikai terhelés átörökítését a következő nemzedékre.

Ebben az esetben tehát a párnak már nem kell tartania attól, hogy egy előre ismert probléma miatt fennállhat a terhesség mesterséges megszakításának kockázata. Megelőzhető így egy erkölcsileg és emberileg nagyon nehéz döntéshozatal szükségessége – ellenkezőleg, a terhességet ugyanolyan örömteli várakozással telve élheti meg, mint a többi szülő.

iScan készülék, amelyet a preimplantációs genetikai tesztelés keretén belül végzett karyomapping eljárás során alkalmazunk.

Mit biztosítunk Önnek

Tudja meg, mi mindent tehetünk meg Önért! További szolgáltatásaink itt.

Meddőségkezelés

Fényt derítünk meddősége okára és megtaláljuk az optimális kezelést, amely biztosítja majd vágya teljesülését.

Genetika

Növelje az egészséges fogantatás esélyét. Csúcstechnológiával felszerelt reprodukciós génlaboratórium várja Önt.

Alternatív gyógymód

A problémákat átfogóan megoldjuk. Ezért alternatív kezelési módszereket is kínálunk, amelyek növelik a terhesek esélyét.

Béranyaság – dajkaanyaság

Ott leszünk Ön mellett a pótanyaság - amikor a biológiai szülők embrióját pótanya hordja ki - minden lépésénél.

Nem kötelező erejű konzultáció