Béranyaság – dajkaanyaság

A béranyaság (pótanyaság) olyan folyamat, amikor a biológiai szülők embrióját pótanya hordja ki. A pótanya olyan termékeny nő, aki teherbe esés céljából engedélyezi az embrió beültetését a méhébe, a gyermeket kihordja és megszüli, de visszavonhatatlanul lemond szülői kötelességeiről és jogairól és lehetővé teszi a biológia szülők számára az „örökbe fogadást” (= végleges jellegű örökbe fogadás), illetve ha a gyermek születési bizonyítványában az apa már fel van tüntetve, az örökbefogadásra  már csak a gyermek biológiai anyja tekintetében van szükség.

Indikáció

A béranyaság a következő esetekben indikálható:

  • Anyaméh tényező – az anyaméh nem alkalmas a magzat beágyazódására és kihordására.
  • A méh veleszületett vagy későbbi okok miatt bekövetkezett hiánya (pl. Rokitanski-Küster-Hauser szindrómánál).
  • Méhüregi sérülések és összenövések a méhfalon – (pl. az ún. Ashermann szindróma)
  • Vékony méhnyálkahártya – a méhnyálkahártya nem megfelelő vastagsága okozza, hogy az embrió nem tud beágyazódni
  • Más szakterület által meghatározott indikáció – mindig az adott szakterület szakértőjével való konzultációnak megfelelően
  • Ismételt beültetés meghiúsulás és ismételt magzatvesztés – ha a párnál nem alkalmazható semmilyen más technika

Jogi háttér és a folyamat

Jelenleg a Cseh Köztársaságban a béranyaság intézménye (folyamata) nincs jogilag szabályozva és csak a hatályos törvényekből lehet kiindulni, amelyek egyrészt azt a nőt tekintik törvény szerinti anyának, aki megszüli a gyermeket, másrészt viszont lehetővé teszik, hogy az anya lemondjon szülői kötelességeiről és jogairól és örökbe adja gyermekét.

Amennyiben mindkét fél (genetikai szülők és a béranya) minden fontos körülmény tekintetében megfelelő módon tájékozott és tudomást szerez, és ha valósan léteznek egészségügyi okok, amelyek ezt az eljárást indikálják, akkor alkalmazható a béranyaság intézménye.

A jelen eljárás iránt érdeklődők számára az eljárás valós megkezdése előtt teljes körű tanácsadást nyújtunk és megfelelő jogi konzultációt javaslunk.

Náhradní matka

Tekintse meg az általunk nyújtott szolgáltatásokat.

Az asszisztált reprodukció terén nyújtunk teljes körű szolgáltatásokat, de ezen felül további egészségügyi és szaktanácsadási tevékenységet is folytatunk. Pontosan és részletekre kitérően fel tudjuk tárni problémáit, meghatározzuk és segítünk megoldani azok okait. Jelszavunk, mely tevékenységünket vezérli: „Segítünk a családalapításban!”

Szolgáltatásaink