A folsav, más nevén a B9-vitamin az egyik legfontosabb vitamin a babavárást tervező nők számára, ugyanis döntő szerepet játszik a magzat születési rendellenességeinek megelőzésében, és segíti a baba idegrendszerének megfelelő fejlődését. Fontosságát nem szabad alábecsülni. Mi tartalmaz folsavat és milyen mennyiségre van szüksége a szervezetünknek?
A folsav és hatásai
A folsav nélkülözhetetlen szerepet játszik a DNS és az RNS – sejtjeink alapköveinek, örökítőanyagjainak – szintetizálásában. Ez a vitamin nélkülözhetetlen a helyes sejtosztódásban, ami különösen fontos akkor, amikor a magzat a terhesség első pár hete alatt gyorsan növekszik. A folsav hiánya súlyos fejlődési zavarokat okozhat, mint amilyen a nyitott gerinc. Ezen kívül a folsav szerepet játszik a vörösvérsejtek előállításában és csökkenti a vérszegénység kockázatát.
Folsav a terhesség előtt
A terhesség előtt a B9 vitamin elsősorban az ovuláció helyes menetét befolyásolja. Ebben az időszakban azonban a megfelelő mennyiséget biztosítani tudjuk a változatos és egészséges étrendből is. Az étrendkiegészítős folsavpótlást viszont még az előtt el kell kezdeni, mielőtt próbálkoznánk a fogantással. Optimális esetben ez legyen legalább három hónappal a tervezett teherbeesés előtt. Ennek köszönhetően ugyanis biztosítjuk, hogy szervezetünk elegendő mennyiségű folsavval rendelkezik. Ez már a terhesség korai szakaszában csökkenti a veleszületett fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázatát, tehát már akkor, amikor még nem is tud a terhességről.
Folsav a várandósság alatt
A terhesség alatt, főleg az első trimeszterben, a folsav-szükséglet még nagyobb. Ebben az időszakban a legintenzívebb a magzat fejlődése és növekedése. A folsav felel az új sejtek képződéséért, a magzat megfelelő növekedéséért, a baba szerveinek és agyának fejlődéséért. A folsavhiánynak komoly következményei lehetnek – például a gyermek nyitott gerinccel vagy szájpadhasadékkal születik. Ezért fontos folytatni a folsavpótlást a terhesség igazolódása után is.
Folsav az IVF-kezelés közben
Azon nőknél, akik asszisztált reprodukcióval próbálnak szülővé válni, a folsavpótlás szintén nagyon fontos. A folsav optimális szintje a szervezetben növeli az embrió beágyazódásának esélyét és csökkenti a terhesség alatti szövődmények kockázatát. Az IVF-kezelés összes fázisa nagy fontossággal bír – a szervezet érzékenyen reagál minden ingerre. A test helyes felkészítése, beleértve a B9 vitamin megfelelő szintjét is, jelentősen befolyásolhatja a kezelés sikerét.
Milyen élelmiszerek tartalmaznak folsavat?
Ez a vitamin a legnagyobb mennyiségben a sötétzöld leveles zöldségekben fordul elő. A B9-vitamin természetes forrásai közé tartozik a spenót, kelkáposzta vagy a brokkoli. Folsavban gazdag a spárga, a citrusfélék (pl. narancs és a grapefruit) és az avokádó. Nem szabad megfeledkezni a hüvelyesekről, mint a lencse és a bab, a diófélékről és a magvakról sem. A teljes kiőrlésű gabonafélék sem hiányozhatnak az étrendből. A folsav természetes forrásai nagyon fontosak, de az optimális szint eléréséhez javasolt a folsavpótlás étrendkiegészítők formájában is, mivel a folát felszívódása a táplálékból ingadozó lehet.
Mennyi folsavat fogyasszunk?
A megfelelő mennyiségű folsav bevitelt nem csak a babavárást tervező, várandós vagy szoptató anyukáknak kell szem előtt tartaniuk. Épp ellenkezőleg, naponta körülbelül 400 mikrogramm folsavra minden nőnek szüksége van. Ha babát szeretnénk, a várandósság és a szoptatás közben érdemes ezt a mennyiséget 600 – 800 mcg-ra növelni. Amennyiben valakinél fennáll a veleszületett rendellenességek kockázata, például genetikai hajlam miatt, az orvos javasolhatja a dózis további emelését is. Érdemes a folsavat B12-vitaminnal kombinálni, amely természetes forrásai a hús, a tojás, a tej és a tejtermékek.
Milyen további tápanyagokat és vitaminokat fogyasszunk a fogantatás elősegítésére?
A folsav mellett a fagantatás és a terhesség támogatásában főleg a vas játszik fontos szerepet. A fejlődő magzat igazán sok vasat felhasznál, tehát a várandósság alatt ajánlatos a fokozott vasbevitel. A vashiány ugyanis különböző szövődményeket okozhat. A vasban gazdag élelmiszerek közé tartozik a vörös hús, a spenót, a hüvelyesek, a zabpehely és például a kajszibarack is. Fontos továbbá a D-vitamin is, amely támogatja az immunrendszert és a csontokat. Az E-vitamin antioxidánsként működik és erősíti a nemi szervek egészségét. Az Omega-3 zsírsavak kedvezően befolyásolják a hormonegyensúlyt és hozzájárulnak a magzat agyának fejlődéséhez. Az immunrendszer optimális működéséhez elengedhetetlen a cink, amely a termékenységet is segíti. A szelén pedig védi a sejteket az oxidatív stressztől és támogatja az embrió egészséges fejlődését.
Viszont nem szükséges ezeket a vitaminokat étrendkiegészítő formájában szedni. A legjobb, ha étrendünk változatos és kiegyensúlyozott, mivel ez egészségünk alfája és omegája. A vérkép-vizsgálat például alkalmas arra, hogy kiderüljön, milyen vitaminok hiányoznak a szervezetünkből. Ezek pótlása jelentősen növelheti a sikeres fogantatás és az egészséges terhesség esélyeit. Ha szeretne többet megtudni arról, hogyan lehet felesleges szenvedés nélkül természetesen és egészségesen táplálkozni, forduljon bizalommal táplálkozási tanácsadónkhoz. Az ő általa kidolgozott étrendek a természetes alapanyagokra és az élelmiszerek megfelelő kombinációjára épülnek, így biztosítva a tápanyagok optimális felszívódását és elősegítve az egészséges emésztést.