Mindfulness a meddőség kezelés kontextusában

Articoli, Hírek 27. június, 2018

Lehetséges, hogy az utolsó hónapokban Ön is találkozott a jelenleg egyre jobban ragozott „mindfulness” fogalommal, ami tudatos jelenlétet, éber figyelmet vagy jelentudatosságot jelent. Nem újdonságról vagy az utóbbi évek divatos találmányáról van szó, hanem egy olyan technikáról, amelyet közelről ismernek a buddhisták, de a pszichoterápia és a pszichológia is alkalmazza.

Hogyan működik mindfulness?

Itt és most, ebben a pillanatban, a jelenben tudatosítjuk, mi történik körülöttünk és bennünk. Szinte gyermeki szemmel nézzük és látjuk a világot. Minden régit igyekszünk újként érzékelni, a megszokott dolgokat kivételesnek látni. Figyeljük érzéseinket és válaszainkat a világból és belsőnkből érkező ingerekre. Tanuljuk érzékelni a testünket és tudatosan dolgozunk érzékszerveinkkel. A folyóiratok és az internet tele van különböző definíciókkal és a mindfulness technika szabályainak és tulajdonságainak ismertetésével. A meditáló és a technikát ismerő személyek történetei figyelemre méltóak. Arról tanúskodnak, hogy a kellemest mélyebben át tudják élni, és a kellemetlent könnyebben tudják kezelni. A program további bónuszai közé tartozik a prioritások elrendezése és a tapasztalatok kihasználásának képessége a személyiségfejlesztéshez.

Hogyan segíthet a mindfulness a meddőség kezelésében?

A meddőséggel küzdő párok a baba felé vezető úton nem csupán testi megerőltetést, de lelki feszültséget is átélnek. Gyakran vannak kiállítva környezetük vagy önmaguk elvárásainak, és sok esetben emocionális válaszként depresszió vagy szorongás alakul ki náluk. A mindfulness programok már sikeresen belesimultak olyan betegségek gyógyítási terveibe, mint az idült fájdalmak, daganatos megbetegedések, szorongásos zavarok vagy a depresszió, de a meddőség kezeléséhez csak nemrég sikerült programot kidolgozni. A program célja önmagunk elfogadása, az önmagunk feletti ítélkezés felszámolása és a jelen helyzettel való tudatos kapcsolat megteremtése.

A mindfulness eljárás általánosan ismert előnyein kívül úgy tűnik, hogy a program jelentősen segít a nők depressziós állapotainak megelőzésében, mérsékli a szégyenérzetet és a passzív lemondási tendenciákat. A nők tehát magabiztosabbak lesznek, és nem ragaszkodnak annyira az előző kellemetlen tapasztalatokhoz vagy történetük jövőbeli, elképzelt alakulásához. A mindfulness technikák tehát segíthetnek a meddőséggel kapcsolatban fellépő negatív érzések csökkentésében, miközben életerőt és energiát biztosítanak.

Jelenleg több szervezet is szervez mindfulness tanfolyamokat – például a Cseh Mindfulness Intézmény, Mindfulness Brno, Mindful work és sok más.

Forrás: http://www.fertstert.org/article/S0015-0282(13)00646-8/fulltext