Történetünk 2015 nyarán kezdődött.

Hírek, Történetek 2. március, 2020

„Történetünk 2015 nyarán kezdődött. Előtte házasodtunk össze, iskoláinkat befejeztük, munkánk volt, lakásunk szintén, tehát a döntés, hogy jöhet a kisbaba valahogy természetesnek tűnt. Mire várjunk még, hiszen senki sem fiatalodik és a gyermek sem jön egyik pillanatról a másikra.

Háromnegyed évvel később PCOS-t diagnosztizáltak nálam. A férjem spermavizsgálaton esett át, keresték a legjobb megoldást, ami a hormonális stimuláció vagy egy meddőségi klinika felkeresése lett.  Tekintettel arra, hogy a férjem eredményei nem voltak optimálisak, megbeszéltük, hogy egyenesen egy klinikához fordulunk.

Mivel éppen kezdődött a nyári vakáció, csak szeptemberre kértünk időpontot. Veselý doktor úr elmagyarázta a helyzetünket és javaslatot tett a kezelésre. Vettek tőlünk vért további vizsgálatok elvégzéséhet, és még ugyanabban az évben hormonális stimuláción estem át. Karácsony körül folyt le az egész, és mindjárt 2017 januárjának elején leszívták a petesejtjeimet. Végül elég sok petesejtet sikerült kinyerni, de nem mindegyik volt alkalmas a megtermékenyítésre. A genetikai vizsgálatok után három egészséges embriónk lett, amelyeket kriokonzerváltak.

A következő lépés a KET eljárás lett volna, de a petefészkemen megjelent egy ciszta, ezért várnunk kellett, eltűnik-e vagy sem. Sajnos magától nem tűnt el, ezért az orvosok sebészeti beavatkozást javasoltak. A nem akut beavatkozások várakozási ideje elég hosszú, ezért a műtétre csak júniusban került sor. Ezt követően jött a felépülés és csak ősszel látogathattunk el újra a Repromeda klinikára. A hormonális felkészítés után beültettek a méhembe egy embriót. Bár beágyazódott, de a hatodik héten magzatvesztésem volt. Szerencsére nem kellett revízióra mennem, ezért a felgyógyulási időszak sem volt olyan hosszú. Újév után további KET-en vettünk részt. Ez sajnos, nem volt eredményes, ezért úgy döntöttünk, tartunk egy kis szünetet.

Elkezdtük tervezni a nyári szabinkat, amely végül három gyönyörű, tengerpartén és a hegyekben töltött hétben valósult meg. Hihetetlenül élveztük és lelkileg teljesen megpihentünk, kiegyensúlyozódtunk. Hazaérkezésünk után azonnal felhívtuk a Repromeda klinikát és egyeztettünk egy időpontot. Minden olyan gyorsan történt, még azon a héten kaptam egy időpontot kontrollra. Közben lehetőségünk adódott egy lakáscserére is, tehát nem sok időnk maradt azon agyalni, sikerül-e az új kezelés, vagy sem.

És egyszerre a következő KET utáni terhességi teszt pozitív lett, a kontroll jól végződött és mi elkezdtünk örülni a kisbaba érkezésének. Bár továbbra is szorongtunk, hogy most sikerül-e, de telt az idő és elkezdtem gömbölyödni… És áprilisban gyönyörű és egészséges kisfiunk született.

A kisbabához vezető út hosszú volt és pszichikailag megterhelő, de a családjaink támogatásának és a Repromeda csapata profi hozzáállásának köszönhetően – akiknek ezennel szeretnénk mindent megköszönni ­– végül sikeres lett. A kezdetek picivel szintén viharosnak bizonyultak, de biztosan nem változtatnánk.“

 

Mónika

 

Ovariális faktor és hormonális zavarok.

Az ovariális faktor, mint a női meddőség egyik nagyon gyakori oka, szorosan összefügg a hormonális zavarokkal. A legtöbb esetben az ún. anovulációval hozható kapcsolatba, ami a peteérés hiányát jelenti a petefészkekben, valamint a tüszőrepedés megszűnését.

Ovulációs zavarokra gyakran olyan betegeknél kerül sor, akik policisztás petefészek szindrómában (PCOS) szenvednek, amelynél a petefészekben nagy mennyiségű apró tüsző jön létre, de ezek a hormonális zavarok miatt nem tudnak megérni és petesejtet felszabadítani. A PCOS miatt nagyobb mennyiségű férfi hormon – tesztoszteron – termelődik, és kozmetikai panaszok jelentkeznek – romlik a bőr minősége, a haj zsírosodik, túlzott szőrösödés lép fel (ezért is gyakran nevezik hiperandrogén szindrómának).

A hormonális kezelésen kívül a tüszőérés megfelelően megválasztott étrenddel, például nagyobb mennyiségű fitoesztrogén (a szintetikus hormonok természetes alternatívája) bevitelével is ösztönözhető.