A behatolásmentes EmbryoScreen embriószűrés lerövidíti és hatékonyabbá teszi a kezelést. Csehországban elsőként a RepromedaLab kínálatában

Articoli, Hírek 18. január, 2022

Az embriók minőségének elbírálását és a legjobb kiválasztását segítimég az embrió méhbe történő beültetése előtt – az EmbryoScreen, amely egy új, nem invazív embriószűrési eljárás. A RepromedaLab az első, és eddig az egyetlen genetikai laboratórium Csehországban, amelyben ezt a módszert alkalmazzák.

Növeli a terhesség létrejöttének esélyét az első transzfer után

„A behatolásmentes kromoszómaszűrést (megnevezése néha NICS vagy niPGT) olyan pároknak ajánljuk, amelyeknél orvosi szempontból nem indikálható a preimplantációs genetikai tesztelés (PGT), és ezzel egyidejűleg növelni szeretnék a teherbe esés esélyét az első beültetés után,” mondja Dr. Kateřina Veselá, a klinika igazgatónője.

Az IVF módszerrel történő kezelés során elvégzett EmbryoScreen lehetővé teszi az embriók sorba rendezését minőségük, és főleg aneuploidia általi veszélyezettségük szerint. A méhbe ezt követően azt az embriót ültetik be, amely a legnagyobb potenciállal rendelkezik, vagyis a legnagyobb eséllyel megtapad, és a legnagyobb valószínűséggel vezet egészséges utód születéséhez.

Hasonlóan a szokásos PGT-A vizsgálathoz az EmbryoScreen eljárás fő célja szintén egy egészséges gyermek megszületése a lehető legrövidebb időn belül. „Az embriók sorrendbe állításának és a legesélyesebb kiválasztásának köszönhetően segítünk lerövidíteni a kezelés idejét, és ezzel a pár pszichikai leterheltségének időtartamát, valamint a spontán vetélés vagy más terhesség alatti szövődmény fellépésének valószínűségét,“ magyarázza Kateřina Veselá.

Nem invazív módszer, amellyel elbírálható az embriók minősége

Mint ahogy azt a neve is jelzi, a módszer nem invazív, tehát nem kell mintát venni (biopszia) az embrióból, mint például a PGT esetében. Ehelyett a laboratóriumban csak az embriók tenyésztése közben a tápoldatba spontán felszabaduló DNS-t elemezzük. Ezt követően az embriókat a kromoszóma-rendellenességek kockázatának mértéke és a lelet megbízhatósága szerint sorrendbe állítjuk – skálázzuk. Az első transzferhez tehát azt az embriót választhatjuk, amelynél a megtapadás valószínűsége a legnagyobb.

 

Megj.: Az EmrbyoScreen nem helyettesíti az invazív preimplantációs genetikai szűrést (PGT), tehát azon párok esetében, akiknél a PGT indokolt, az EmbryoScreen elvégzése nem helyénvaló.