Mesterséges megtermékenyítés vár ránk. Ikreink lesznek?

Hírek 8. szeptember, 2020

 

Közismert tény, hogy napjainkban a termékenység egyre gyakrabban jelent problémát. Szerencsére a családot kívánó párok, akiknél a természetes teherbe esés gondot okoz, kihasználhatják a mesterséges megtermékenyítés adta lehetőségeket. Sok emberben viszont az asszisztált reprodukció összekapcsolódik az ikerszülések számának növekedésével. De vajon mennyire tévhit az, hogy a mesterséges megtermékenyítés ikerszüléseket okoz?     

Embriótranszfer  

Ha valakinek még pár éve ikrei születtek, környezetükben sokakban felmerült a gyanú, hogy ennek oka a mesterséges megtermékenyítés volt. És igazuk is lehetett. Korábban ugyanis az orvosok az IVF eljárás után az anyaméhbe egyszerre több embriót is beültettek, hogy ezzel növeljék a teherbe esés esélyét. Az ikerterhesség kialakulásának valószínűsége ezekben az esetekben elérte a 20 %-ot is.

Éppen az ikerterhesség magasabb kockázata váltotta ki azt a trendet, hogy néhány éve az egész világon kezdtek eltérni ettől a gyakorlattól. Csehországban 2012-től törvény szabályozza a mesterséges megtermékenyítés feltételeit.  A betegbiztosító akkor fizeti ki a kezelt párok négy IVF ciklusát, ha  az első három eljárásnál csak egyetlen embrió kerül beültetésre

Klinikánk elsődleges célja az egyetlen embrió beültetése volt már a megalapításkor is, 1999-ben, de ennek elérését nem mondhatjuk igazán egyszerűnek. Viszont az új technológiák és módszerek fejlődésével  elértük az, hogy 2015-től kizárólag egy embrió transzferét végezzük el. Célunk, hogy a begyűjtött petesejtekből minél több jó minőségű embriót  nyerjünk ki. Az eredményesség a beültetések számával növekszik, nem pedig a beültetett embriók számával.

Miért csak egy embriót lehet beültetni?

Igaz ugyan, hogy egy ikerpár születése megduplázza az örömöt, de az ikerterhesség nagyon sok egészségügyi probléma okozója. És ez nem csak az anya esetében jelent fokozott kockázatot, de a babákra nézve is. A magasabb vetélési arány mellett az ikerterhesség esetében gyakoribb a koraszülés, és az újszülöttek kisebb súlyúak. Látás- vagy légzésproblémák léphetnek fel náluk. A szülés általában császármetszéssel történik. Annak ellenére, hogy a prenatális gondozás előrelépésével az orvosok ma már meg tudják menteni ezeket a csecsemőket is, akiknek néhány évtizede még kevés esélyük lett volna a túlélésre, még mindig gondot okoz az ilyen újszülöttek  elhelyezése az intenzív osztályokon.

 

Az ikerterhesség nem kizárt

Annak ellenére, hogy ma már csak egy embrió beültetésére kerül sor, nem kizárt, hogy több gyermek születik. Ugyanúgy, ahogy a természetes megtermékenyülés esetében, az embrió az IVF eljárásnál is  osztódhat. Erre az osztódásra viszont általában csak a megtermékenyítés utáni harmadik naptól a hetedik napig kerül sor.   Attól függően, hogy hány részre osztódik az embrió, jönnek létre a kettes- vagy hármas ikrek. Nagyon kivételes esetben lehet ennél többszörös is a terhesség.  A világrekordot jelenleg tízes ikrek tartják. Itt viszont egypetéjű testvérekről van szó, és a terhesség nem mesterséges megtermékenyítéssel  alakult ki, hanem a mindenható természet által.