Béranyaságot szeretnék igénybe venni

A béranyaság (pótanyaság) olyan folyamat, amikor a biológiai szülők embrióját pótanya hordja ki testében. A pótanya olyan termékeny nő, aki teherbe esés céljából engedélyezi az embrió beültetését a méhébe, a gyermeket kihordja és megszüli, de visszavonhatatlanul lemond szülői kötelességeiről és jogairól, és lehetővé teszi a biológiai szülők számára az „örökbe fogadást” (= végleges jellegű örökbe fogadás), illetve ha a gyermek születési bizonyítványában az apa már fel van tüntetve, az örökbefogadásra  már csak a gyermek biológiai anyja tekintetében van szükség.

IndikációA béranyaság a következő esetekben indikálható:

 • Anyaméh tényező – az anyaméh nem alkalmas a magzat beágyazódására és kihordására.
 • A méh veleszületett vagy későbbi okok miatt bekövetkezett hiánya (pl. Rokitanski-Küster-Hauser szindrómánál).
 • Méhüregi sérülések és összenövések a méhfalon – (pl. az ún. Ashermann szindróma)
 • Vékony méhnyálkahártya – a méhnyálkahártya nem megfelelő vastagsága okozza, hogy az embrió nem tud beágyazódni
 • Más szakterület által meghatározott indikáció – mindig az adott szakterület szakértőjével való konzultációból kiindulva
 • Ismételt beültetés-meghiúsulás és ismételt magzatvesztés – ha a párnál nem alkalmazható semmilyen más technika

Jogi háttér és a folyamat

Jelenleg a Cseh Köztársaságban a béranyaság intézménye (folyamata) nincs külön törvényben szabályozva és csak a hatályos törvényekből lehet kiindulni, elsősorban a Polgári törvénykönyvből.

A béranyaság viszonylag egyszerű gondolaton alapul. A meddő pár megegyezik egy egészséges, és a gyermek kihordására képes nővel. A gyermek biológiai apja a meddő pár férfi tagja – az ő spermiumával kerül sor a petesejt megtermékenyítésére és ő lesz apaként feltüntetve a gyermek születési bizonyítványán. Ha a meddő pár női tagja rendelkezik megtermékenyítésre alkalmas petesejtekkel, akkor ezeket használják fel a mesterséges megtermékenyítésnél. Ha ilyen petesejtek nincsenek, akkor anonim donor petesejteket használnak fel. Eme két ivarsejtből létrejövő embrió kerül beültetésre a béranya méhébe, aki ezután a magzatot kihordja és megszüli.

A törvény szerint a gyermek anyja az, aki megszüli,  másrészt viszont lehetőség van arra, hogy az anya lemondjon szülői kötelességeiről és jogairól és örökbe adja gyermekét. A szülés után tehát a béranya a meddő párral kötött megegyezés alapján a gyermekről lemond. Ez után következik a gyermek örökbe fogadása a meddő pár női tagja részéről. Ő a biológiai apa felesége. Az örökbefogadás után a születési bizonyítványba anyaként jegyzik be, így a férfi és a nő is a gyermek szüleivé válnak.

Amennyiben mindkét fél (genetikai szülők és a béranya) minden fontos körülmény tekintetében megfelelő módon tájékozott és tudomást szerez, és ha valósan léteznek olyan egészségügyi okok, amelyek ezt az eljárást indikálják, akkor alkalmazható a béranyaság intézménye.

A jelen eljárás iránt érdeklődők számára az eljárás valós megkezdése előtt teljes körű tanácsadást nyújtunk és megfelelő jogi konzultációt javaslunk.

Költségtérítés

Az anyagi kompenzáció minden esetben az igénylő pár és a béranya megegyezésének részét képezi, és magába foglalja például az utazással kapcsolatos költségeket, az étrend-kiegészítőkre és az egészséges étkezésre fordított anyagiakat, stb. A klinikák ebben a folyamatban nem vesznek részt és teljes mértékben a felekre bízzák ennek megoldását.

Az anyagiakkal függ össze a béranyasággal kapcsolatos eljárások térítése is. Ezeket az eljárásokat az egészségbiztosító nem fedezi. Néhány esetben igényelhető a költségtérítés rendkívüli odaítélése, de ez a folyamat eléggé összetett és az eredménye bizonytalan. Tehát az intézmény költsége az igénylő párt terheli. Az egész folyamat ára mindig egyedi és az adott igények teljesítésétől függ. A pár által fizetett költségek közül megemlíthetjük az ivarsejtek kinyerését, a nő hormonális stimulációját, az embriótranszfert, stb. A béranyaság ára az egyes klinikákon enyhén különbözhet, de elmondhatjuk, hogy a béranyaság ára több százezer cseh koronába is belekerülhet.

Béranyaság pontokban

nem anonim – a pár ismeri a béranyát és a folyamat közben kapcsolatban áll vele

 • nem díjazott – a pótanya a segítségért nem jogosult pénzjutalomra, csak anyagilag kompenzálják a meddő párnak nyújtott segítség kapcsán fellépő költségeket
 • csak olyan pároknál alkalmazható, amelyeknél más lehetőség gyermekáldásra nincs
 • a béranyaságnál felhasználható az igénylő nő petesejtje, esetlegesen anonim donor petesejtje is alkalmazható
 • a béranyaságnál nem megengedett a béranya petesejtjének megtermékenyítése, mivel a petesejt donáció a törvény szerint anonim, tehát a béranya petesejtjének felhasználása törvénybe ütközne
 • törvényes – a Polgári törvénykönyv módosításával a jogi háttér adott

Mit biztosítunk Önnek

Tudja meg, mi mindent tehetünk meg Önért! További szolgáltatásaink itt.

Meddőségkezelés

Fényt derítünk meddősége okára és megtaláljuk az optimális kezelést, amely biztosítja majd vágya teljesülését.

Genetika

Növelje az egészséges fogantatás esélyét. Csúcstechnológiával felszerelt reprodukciós génlaboratórium várja Önt.

Alternatív gyógymód

A problémákat átfogóan megoldjuk. Ezért alternatív kezelési módszereket is kínálunk, amelyek növelik a terhesek esélyét.

Béranyaság – dajkaanyaság

Ott leszünk Ön mellett a pótanyaság - amikor a biológiai szülők embrióját pótanya hordja ki - minden lépésénél.

Nem kötelező erejű konzultáció