PGT-SR: strukturális kromoszóma rendellenességek

A strukturális kromoszóma rendellenességek preimplantációs genetikai tesztelésének (PGT-SR) – korábban preimplantációs genetikai diagnosztika (PGD) –  alkalmazása olyan pároknál indokolt, akik egyikénél vagy mindkettőjüknél bizonyított, hogy kiegyensúlyozott transzlokáció vagy más szerkezeti kromoszóma rendellenesség áll fenn. Napjainkban az NGS (Next Generation Sequencing) eljárással a transzlokációk többsége kimutatható.

Mik azok a transzlokációk?

A transzlokációk a kromoszómák elrendeződésének leggyakoribb rendellenességei és előfordulásuk a populációban kb. 1:625. Olyan személyeknél, akik kiegyensúlyozott transzlokáció hordozói, nem jelentkezik semmiféle fejlődési rendellenesség vagy fogyatékosság, illetve betegség.  Problémát viszont az jelenthet, ha a fogamzás közben az ondósejt és a petesejt nem tartalmaznak megfelelő genetikai anyagot, vagyis bizonyos kromoszóma szakasz hiányzik, vagy többletként van jelen. Ha ilyen spermium és petesejt vesz részt a fogantatásban, genetikailag a normálistól eltérő, fejlődési rendellenességű, súlyosan szervfogyatékos embrió jön létre. Az ilyen esetek túlnyomó többségében azonban vagy spontán vetélésre kerül sor, vagy a fejlődési rendellenességet a prenatális diagnosztika kimutatja.

Hogy zajlik a transzlokációk PGT-je?

Napjainkban az embriók transzlokációs vizsgálata mikrocsipes technológiával is elvégezhető. Ennél az eljárásnál nagyobb felbontású speciális chipeket alkalmaznak, amelyek képesek felismerni a nagyon kicsi, a kromoszóma-szakaszok szintjén jelen lévő eltéréseket is. Az NGS módszer alkalmazásának előnye az, hogy a transzlokációk meghatározásával egyidejűleg elvégezhető a preimplantációs szűrés is.

Mit biztosítunk Önnek

Tudja meg, mi mindent tehetünk meg Önért! További szolgáltatásaink itt.

Meddőségkezelés

Fényt derítünk meddősége okára és megtaláljuk az optimális kezelést, amely biztosítja majd vágya teljesülését.

Genetika

Növelje az egészséges fogantatás esélyét. Csúcstechnológiával felszerelt reprodukciós génlaboratórium várja Önt.

Alternatív gyógymód

A problémákat átfogóan megoldjuk. Ezért alternatív kezelési módszereket is kínálunk, amelyek növelik a terhesek esélyét.

Béranyaság – dajkaanyaság

Ott leszünk Ön mellett a pótanyaság - amikor a biológiai szülők embrióját pótanya hordja ki - minden lépésénél.

Nem kötelező erejű konzultáció