Az IVF a világon és nálunk. Miben rejlenek a különbségek?

Articoli, Hírek 1. május, 2018

Az utóbbi években a meddőségkezelés jelentősen fejlődésnek indult és úgy tűnik, hogy a reprodukciós orvostudomány területén felbukkanó sikeres innovációkat még egy ideig érdeklődéssel figyelhetjük majd. A párok viszont nem mindenhol kapják meg ugyanazt az ellátást. Ennek okát az egyes országokban érvényes törvényes szabályozásokban vagy a klinikák és laboratóriumok felszereltségében kereshetjük.

A donorok anonimitása

Az ivarsejt adományozók anonimitásának több megközelítése létezik a világon. Míg Csehországban az ivarsejtek adományozása anonim, más országokban ez nem mindig így van. Az Egyesült Királyságban például az utód 18 éves korában kikérheti a biológiai szülők azonosító adatait. Spanyolországban a gyermek csak nem személyazonosító információkat igényelhet, és ezt is csak abban az esetben, ha súlyos betegség alakul ki nála.

Több embrió beültetése

Hosszú évekig a mesterséges megtermékenyítés velejárója volt a többszörös terhesség. Korábban valóban gyakrabban születtek ikrek, ami több embrió beültetésére vezethető vissza. Jelenleg azonban a modern orvosi szakközösségben egyértelműen az a nézet uralkodik, hogy a nem kívánt kockázatos terhesség elkerülése érdekében egyszerre csak egy embrió beültetésére kerüljön sor. A teherbeesés valószínűsége ezzel nem csökken, éppen ellenkezőleg – csökken a terhesség alatti és szülés közbeni szövődmények kialakulásának veszélye. Néhány országban azonban a mai napig is a többembriós transzfert részesítik előnyben úgy a klinikák, mint a páciensek.

Egészségbiztosítók térítései

Az egészségbiztosítók részvállalása a mesterséges megtermékenyítési folyamat költségtérítésében szinte országonként változó. Izraelben a költségeket két gyermek születéséig teljes mértékben térítik, ha az IVF kezelésre igazoltan egészségügyi okok miatt kerül sor. Hollandiában 3 ciklust térítenek a biztosítók, de például Kínában egyet sem. Csehországban az anya négy IVF ciklus térítésére jogosult, ha az első három ciklusban egy embrió beültetésére kerül sor. Az USA-ból érkező páciensek esetében a térítés a biztosítás típusán múlik, de általában az IVF kezelést a biztosítók nem fedezik.

Preimplantációs genetikai diagnosztika (PGD)

A preimplantációs genetikai diagnosztika egy olyan eljárás, amely még a beültetés előtt lehetővé teszi, hogy csak egészséges embrió kerüljön kiválasztásara. Néhány európai országban ezt a módszert a törvény tiltja – például Svájcban –, míg más országokban korlátozzák a módszer alkalmazását (Németország). A többi országban az eljárást nemrég engedélyezték, de a klinikákon még nincs elég tapasztalat az eljárások szakszerű levezetése terén. Klinikánkon – nemcsak Csehország, de az egész Közép- és Kelet-Európa–i régió első munkahelyeként – először 2000-ben végeztünk sikeres PGD-t,.

Várakozási idők

Az utolsó, de nem elhanyagolható szempont, amiért a Nagy Britanniából, Németországból vagy Olaszországból érkező páciensek a csehországi klinikákat választják, a várakozási idő hossza. Az említett országokban ez lehet akár egy évnél több is, ezért a párok némelyike inkább a saját zsebéből fizetett csehországi kezelés mellett dönt.