EndomeTRIO

Mi az endometrium?
Az endometrium a méh nyálkahártyája, amelybe a megtermékenyített petesejt képes beágyazódni. Az endometrium vagy méhnyálkahártya a méhfal legbelső részén található, ezért kulcsfontosságú tényező a sikeres terhesség szempontjából. A méhnyálkahártyát általában ultrahanggal értékelik, ez viszont csak a magasságát és szerkezetét méri. Nagyon fontos ezenkívül a baktériumflóra (mikrobiom) és az úgynevezett beültetési ablak, vagyis az embrió méhbe való beültetésének megfelelő időpontja.

A női szervezet hormonális egyensúlyhiánya miatt (az ösztrogén dominanciája a progeszteronnal szemben) a méhnyálkahártya a méhen kívül is növekedhet. Ebben az esetben endometriózisnak nevezett betegségről van szó.

A méhben lévő baktériumok megakadályozzák az embrió sikeres beágyazódását
A méhnyálkahártyában lévő baktériumok egyensúlya fontos a sikeres embrióbeültetéshez. Ha a méhben kórokozó baktériumok vannak jelen, ez az egyensúly felborulhat. Az ALICE (Analysis of Infectious Chronic Endometritis) nevet viselő teszt képes kimutatni ezeknek a krónikus gyulladást okozó baktériumoknak a jelenlétét. Ezek a gyulladások, amelyek a meddő betegek akár 30%-ánál is előfordulnak, a visszatérő vetélések egyik oka lehet. A megfelelő kezeléssel azonban ez a helyzet megoldható.

A méhnyálkahártyából vett mintával, majd az újgenerációs szekvenálás (NGS) segítségével történő elemzésével kimutathatók a nő meddőségét okozó egyéb baktériumok. A méhnyálkahártya összetételének teljes elemzését az EMMA (Endometrial Microbiome Metagenomic Analysis) teszt biztosítsa. A baktériumok nem optimális képviselete esetén megfelelő antibiotikumos vagy probiotikus kezelést javasolt. Az EMMA vizsgálat magában foglalja az ALICE tesztet is.

Itt az ideje az embrióátültetésnek?
Az ismételt sikertelen embrióátültetések mind fizikailag, mind mentálisan nagy kihívást jelenthetnek a párok számára. Bár a kezelt pár már sok vizsgálaton átesett, embrióik is alkalmasak a beültetésre a preimplantációs genetikai vizsgálat szerint, a méhnyálkahártya viszont nem biztos, hogy készen áll az embrió befogadására.

Az implantációs ablakot, azaz a pontos időpontot, amikor a méhnyálkahártya készen áll az embrió befogadására, a ERA teszt (Endometrium Receptivity Analysis) segítségével lehet meghatározni. Eredményei segítenek a megfelelő hormonális felkészítésben és az időtartamának a meghatározásában is. Ezzel a teszttel 73%-os beágyazódási sikerarányt (Implantation Rate) lehet elérni a visszatérő beágyazódási kudarcban szenvedő pácienseknél.

Az endometrium érettségének egyéb vizsgálati módszerei

Egyeztessenek velünk egy konzultációt

és tegyék meg az első lépést az egészséges kisbabához vezető úton. A kezelőorvosuk minden szükségeset megbeszél Önökkel és javaslatot tesz a következő lépésekre.

Brno, Studentská 812/6, CZ

Kérdéseire hétfőtől péntekig, 7-18 óráig válaszolunk.

Vészhelyzet +420 602 592 842
Ostrava, Dr. Slabihoudka 6232/11, CZ

Kérdéseire hétfőtől péntekig, 7-15 óráig válaszolunk.

Vészhelyzet +420 606 029 983
Brno, Studentská 812/6, CZ

Kérdéseire hétfőtől péntekig, 7-18 óráig válaszolunk.

Vészhelyzet +420 602 592 842

Zobrazit na mapě

Ostrava, Dr. Slabihoudka 6232/11, CZ

Kérdéseire hétfőtől péntekig, 7-15 óráig válaszolunk.

Vészhelyzet +420 606 029 983

Zobrazit na mapě

Váltsák valóra a teljes családról szóló álmaikat

Szeretnének időpontot kérni vagy kérdést feltenni? Töltse ki az alábbi űrlapot, és mi a lehető leghamarabb felvesszük Önökkel a kapcsolatot.

* Kötelező mezők
A kitöltött kérdőív elküldésével Ön hozzájárul személyes adatainak feldolgozásához.

Splňte si sen o kompletní rodině

Chcete se objednat nebo na něco zeptat? Vyplňte následující formulář a my se vám co nejdříve ozveme.

* Povinné položky
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.