A pár kivizsgálása

Nem helyes, ha női meddőségről vagy férfi meddőségről beszélünk – maga a pár küzd meddőséggel. A természetes úton történő fogamzást nagyon sok külső és belső tényező befolyásolja, melyek mindkét partnernél jelen vannak. Ebből következik, hogy a diagnosztizálás és a kezelés folyamatába mindkét partnert, ha lehet, egyszerre kell bevonni.

Meddő párról akkor beszélünk, ha egy párnál 6 – 12 hónapos védekezés nélküli, rendszeres közösülés után sem fogan meg gyermek. Ilyen esetben végezzük el a pár komplex kivizsgálását.

A meddőség okainak és tényezőinek kombinációja minden párnál különböző lehet, ezért a vizsgálati és a kezelési eljárások is páronként eltérők. Az általános klinikai és laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján következnek az egyénileg meghatározott további speciális vizsgálatok ajánlásai.

A nő kiviszgálása

Általános vizsgálatok

A nő általános vizsgálatai közé tartozik:

 • Kismedencei ultrahang vizsgálat és nőgyógyászati vizsgálatok
 • Női nemi hormonok laborvizsgálata
 • Pajzsmirigyfunkciók vizsgálata
 • Nemi úton terjedő betegségek szűrése
 • Immunológiai vizsgálatok
 • Genetikai vizsgálatok (Kariotípus)
 • A petevezetékek átjárhatósági vizsgálata és hiszteroszkópia (indokolt esetekben)

A kismedencei ultrahang vizsgálatkor láthatóvá tehető a méh, valamint a petevezetékek és a petefészkek. A hasfalon vagy a hüvelyen keresztül végzik el, ultrahang szonda segítségével. Elbírálásra kerül a méhüreg alakja, a petefészkek és a petevezetékek elhelyezkedése. A kezelés folyamán pedig ki lehet értékelni a tüszők növekedését és állapotát, illetve a méhnyálkahártya, vagyis az endometria vastagságát.

A nőgyógyászati vizsgálatok eredményei tájékoztatást nyújtanak a női reprodukciós szervek állapotáról.

A női nemi hormonok vizsgálatát vérvétellel végzik, tekintettel a menstruációs ciklus fázisára.  Az ún. hormonprofil tükrözi a következő hormonok szintjeit:  FSH, LH, Esztrogén, Progeszteron, Prolaktin, Tesztoszteron, SHBG és AMH. Az AMH, vagyis az Anti-Müller hormon szint egyenes arányban van a petefészek rezervkapacitásával, tehát nagymértékben segíti a legmegfelelőbb kezelés kiválasztását.

Pajzsmirigy hormonok (TSH, fT4, fT3, anti TPO és anti TG) kimutatása szintén a vérből történik.

A nemi úton terjedő betegségek szűrése magában foglalja a Hepatitis B, Hepatitis C, Syfilis, HIV és a Chlamydia detektálását.

Az immunológiai vizsgálatok tartalmazzák a nem specifikus és specifikus spermium ellenes antitestek kimutatását a zona pellucidán, petefészkeken és a trophoblaszt sejteken – a páciens szövetein. Szükség esetén további vizsgálatokat javaslunk Önnek, esetleg elrendelünk egy konzultációt a reprodukciós immunológussal.

Az általános genetikai vizsgálatok közé soroljuk a kariotipizálást, vagyis a kromoszóma-összesség meghatározását. A populációban előfordulnak olyan egyének, akik kromoszóma-rendellenesség hordozók, és ez meddőséget, ismételt magzatvesztést okozhat, de a komoly fejlődési rendellenesség kockázata is nagy. Ezért a kariotipizálás nagyon fontos vizsgálat és a REPROMEDA Biology Park Brno centrumban ügyelünk arra, hogy a kariotípus meghatározás az általános vizsgálatok közé tartozzon.

A nő egyéb vizsgálatai

Szolgáltatásaink között megtalálható a teljesen egyedi FAF-teszt.

Mikor jó nekem a FAF-teszt?

A FAF-teszt akkor javallott, ha szeretné megtudni szervezete kapacitását a későbbi várandóság tekintetében. Teljesen mindegy, hogy Ön már elmúlt „harminc”, ha még szeretne várni a koncepcióval vagy Önnél, illetve partnerénél meddőségi tényezőket mutattak ki, de még reménykednek, hogy természetes módon sikerül a fogantatás.

Mit foglal magába a FAF-teszt?

A FAF-teszt közben a vérből mutatják ki az FSH hormonok és az Anti-Müller hormonok bazális szintjét. Ezt követően ultrahangvizsgálattal detektálják az antralis folliculusok számát.

Az ultrahangvizsgálat és a hormonális kivizsgálás kombinációja viszonylag megbízhatóan képes meghatározni az ún. petefészekrezerv állapotát, és figyelmezeti Önt arra, hogy a kezelés vagy a terhesség elhalasztása milyen kockázattal jár, vagyis mikor mulaszthatja el az utolsó esélyt a teherbe esésre. A teszt szintén alkalmas a szervezeten kívüli fertilizáció (IVF) sikerességének előrejelzésére.

A férfi vizsgálatai

Általános vizsgálatok

A férfi általános vizsgálatai közé tartozik:

 • Spermatogram vizsgálat és az ejakulátum tenyésztési vizsgálata
 • Genetikai vizsgálat
 • Immunológiai vizsgálat
 • Urológiai vizsgálat, ha a férfipartnernél a spermatogram komolyabb rendellenességet mutat ki

Spermatogram vizsgálat

A férfi nemzőképességi vizsgálat mindig a spermakép felállításából, tehát az ejakulátum elemzéséből indul ki. A vizsgálati algoritmus szempontjából a legalapvetőbb vizsgálatnak tekinthető, és a spermatogram ismerete nélkül teljesen felesleges elvégezni a női partner fertilitásának részletes vizsgálatát.

Sperma mintaadás

A sperma mintaadásra két-három napos önmegtartóztatás után kerül sor (három napnál hosszabb önmegtartóztatás nem kívánatos!). A mintaadás maszturbációval történik speciális steril edénybe. A mintát csak a mintaadó férfi személyesen adhatja le. Ha a mintaadás az erre rendelkezésre álló külön helyiségben gondot okozna, partnere kísérete is megengedett. Előzetes egyeztetés után a hozott minta is elfogadható (pontosan megjelölt, a szanatóriumban kiadott edénybe).

Mit vizsgálunk?

A spermium vizsgálatának alapvető paraméterei közé tartozik az ondó térfogat, pH érték és elfolyódás, továbbá a spermiumok számának, mozgási/motilitási értékének és morfológiájának meghatározása.

A spermatogram elbírálásának jelentősége

A vizsgálat igazolhatja vagy kizárhatja a sperma patológiáját, de nem bizonyítja a férfi valós nemzőképesség������t. A pár nemzőképességét a férfi és a női nemzőképességi, illetve meddőségi tényezők interakciója határozza meg. Még akkor is, ha a férfi spermatogramja teljesen fiziológiai, nem zárhatók ki további tényezők – pl. olyan génmutációk, melyek megakadályozzák a petesejt megtermékenyítését.

A női vizsgálatokhoz hasonlóan a férfiak esetében is  az alapvető genetikai vizsgálatok közé tartozik a kariotipizálás.

Az immunológiai vizsgálatok tartalmazzák a spermiumok elleni antitestek kimutatását.

A férfi további vizsgálatai

Mikrosebészeti beavatkozásokra akkor kerül sor, ha az ejakulátumban nincs jelen spermium (azoospermiák), vagy fiziológiai tulajdonságaik nem megfelelőek, esetlegesen számuk nagyon alacsony. Néhány esetben a spermium kivonása a herékből TESE és TESA technikával történik, vagy a  mellékheréből a MESA technika segítségével. A felsorolt beavatkozások teljes altatásban történnek. A kivont spermiumokkal azonnali megtermékenyítés végezhető vagy lefagyasztva tárolhatók.

A TESE eljárással (Testicularis Spermium Extrakció) a heréből egy kis szövetmintát vesznek, melyből ezt követően vonják ki a spermiumokat.  A TESA (Testicularis Spermim Aspiráció) technika alkalmazásakor a spermiumokat vékony tű segítségével szívják le a heréből. A MESA (Microsurgical Epididymal Spermium Aspiráció) eljárással spermiumokat tartalmazó folyadékot aspirálnak a mellékherék csatornáiból.

Spermiumok DNS töredezettségének (fragmentációjának) vizsgálata

pacienti s lékařem

Mit biztosítunk Önnek

Tudja meg, mi mindent tehetünk meg Önért! További szolgáltatásaink itt.

Meddőségkezelés

Fényt derítünk meddősége okára és megtaláljuk az optimális kezelést, amely biztosítja majd vágya teljesülését.

Genetika

Növelje az egészséges fogantatás esélyét. Csúcstechnológiával felszerelt reprodukciós génlaboratórium várja Önt.

Alternatív gyógymód

A problémákat átfogóan megoldjuk. Ezért alternatív kezelési módszereket is kínálunk, amelyek növelik a terhesek esélyét.

Béranyaság – dajkaanyaság

Ott leszünk Ön mellett a pótanyaság - amikor a biológiai szülők embrióját pótanya hordja ki - minden lépésénél.

Nem kötelező erejű konzultáció